Beleidsplan Stichting Sunbows

1. Inleiding

Dit beleidsplan geeft een helder beeld van de activiteiten en werkwijze van de in 2012 opgerichte Stichting Sunbows. Tevens wordt ingegaan op de toekomstvisie en plannen van de stichting.

2. Doelstelling

De algemene doelstelling van de Stichting Sunbows is als volgt omschreven: "Bevordering van de materiële en immateriële ontwikkeling van mensen alsmede het bestrijden van armoede en voorts al hetgeen te doen dat met een en ander rechtstreeks of zijdelings verband houdt of daartoe bevorderlijk kan zijn, alles in de ruimste zin des woords."

De Stichting Sunbows zal zich, in het verbeteren van het welzijn van mensen, voornamelijk richten op kinderen. Stichting Sunbows heeft er hierbij voor gekozen om met haar giften hierin andere, hierna genoemde lokale stichtingen, te steunen welke voldoen aan de volgende criteria:

3. Het bestuur van de stichting

Het bestuur is verantwoordelijk voor het bestuur, beleid, financieel beheer en de interne en externe communicatie. De stichting heeft een bestuur dat bestaat uit minimaal 3 bestuursleden; een voorzitter, een penningmeester en een secretaris. De bestuursleden ontvangen voor hun werkzaamheden geen beloning. De bestuurders worden benoemd door het bestuur voor onbepaalde tijd. Tot bestuurders zijn genoemd:

De voorzitter en penningmeester vormen samen het dagelijks bestuur. Het dagelijks bestuur heeft de zorg voor de dagelijks gang van zaken en besluiten.

Het bestuur vergadert minimaal 3 x per jaar met het beleidsplan en de rapportages van de gesteunde stichtingen als basis.

4. Financieel jaarverslag

Het financieel jaarverslag verschijnt elk jaar voor 1 april. Hierin worden uiteengezet:

Het bestuur van de stichting streeft naar transparantie in het beleid van de stichting. Beleidsplannen en jaarverslagen zullen dan ook op website www.sunbows.org worden geregistreerd.

5. Werkwijze

Om een grote kans op Nederlandse betrokkenheid bij een lokale stichting te genieten wordt het ANBI register als basis gebruikt voor het zoeken van lokale stichtingen. Vanuit het ANBI register worden stichtingen vervolgens getoetst aan de onder punt 2 vallende criteria. Na een selectie door het bestuur wordt er via email contact gezocht met het bestuur van de geselecteerde stichting en navraag gedaan naar doelstellingen, werkwijze, bestuur en jaarverslagen.

Gekozen stichtingen worden voor toezegging van giften bezocht door 1 van de bestuursleden van Sunbows (zelfs als we onverhoopt niet een bezoek vooraf brengen lijkt het me beter het er toch in te zetten als doelstelling). In deze fase wordt de besteding van de mogelijke gift uitvoerig doorgenomen. Continuïteit van giften voor meerdere jaren kan worden toegezegd onder voorbehoud van minimaal 2 duidelijke jaarlijkse rapportages van de lokale stichting aan stichting Sunbows en een goede voortgang/resultaten van het project (waarin de gift van Sunbows een grote rol speelt).

Bij het bepalen van de besteding van de gift wordt gekeken naar bestedingen welke in het teken staan van continuïteit en opbouw in de richting van onafhankelijkheid.

Bij definitieve toezegging van giften vanuit de stichting Sunbows aan een lokale stichting zal een schenkingscontract worden opgesteld waarin is opgenomen:

6. Werving van giften, donaties en sponsorgelden

De werving van giften, donaties en sponsorgelden zal voornamelijk plaatsvinden in het bedrijfsleven, clubs, genootschappen en scholen welke zich in het ruime netwerk van het bestuur bevinden. Het bestuur zal zich binnen haar netwerk inzetten voor benadering van bedrijven.

7. Toekomstvisie

Stichting Sunbows hoopt de komende jaren met haar giften een stukje continuïteit en ontwikkeling te kunnen bieden aan de door haar gekozen lokale stichtingen en dus kinderen. Per jaar zullen aan 2-4 lokale stichtingen giften worden toegewezen waarbij de insteek per stichting een meerjarige donatie is. Hierbij kan echt ‘’gebouwd’’ worden aan continuïteit en kunnen de stichtingen zich verder ontwikkelen. Idealiter wordt er hierbij gestreefd om naast een veilig en goed bestaan van de kinderen, ook onderwijs en uiteindelijk zelfredzaamheid en zelfvoorzienendheid van de kinderen te kunnen waarborgen wanneer zij eenmaal volwassen zijn.